A dilapidated Grade II curtilage listed C17 cart shed in The Cotswolds has been converted to create ‘The Summerhouse’, a unique and special place to sit, read, cook, dine and sleep. The building occupies a tremendous location on the estate, adjoining wild flower meadows and with far reaching views across open countryside. The simplicity and honesty of the structure were recognised as important characteristics to preserve. The open-fronted elevation with its jowelled oak posts and beams supporting a solid stone slate roof needed to remain uncompromised.

The structure was carefully dismantled, stonework reconstructed, elm trusses sensitively repaired before being re-assembled. A modern, calm and elegant interior was created with a recessed Skyframe glass façade, wide plank Dinesen floors, underfloor heating and minimal visual intervention.

We were engaged in a Full Service capacity for this project from the initial feasibility stage through to occupation of the building.

© Etchingham morris Architecture ltd

T: 01425 483155  |               |   privacy policy